Få hjælp til at overkomme panikangst

12 October 2019
Astrid Pedersen

editorial

Hvis du ofte oplever, at du bliver overvældet af fysisk og mentalt ubehag – som en pludselig rutsjebane tur med alt hvad dertil hører af tunnelsyn, hjertebanken, sug i maven, hurtig puls og åndenød – er der en vis sandsynlighed for at du lider af panikangst.

Panikangst er en angst lidelse, som hvert år rammer mange danskere, og som således absolut ikke er nogen ualmindelig tilstand. Ved panikangst vil du opleve, at et anfald kan ramme når som helst og hvor som helst. Et panikangst anfald behøver ingen hverken ydre eller indre anledning, eller en trigger i form af en særlig situation eller et bestemt objekt, som det for eksempel er tilfældet med social angst eller enkelt fobier.

Panikangst adskiller sig fra generaliseret angst – en anden meget udbredt angst lidelse – derved, at du måske ikke mærker så meget til angsten i det daglige, men at den i stedet rammer som et lyn fra en klar himmel.

Er panikangst farligt?

Hverken panikangst eller generaliseret angst – eller nogen af de andre former for angst – er farlig i sig selv. Men lider du af hyppige angst anfald, kan du udvikle det, som kaldes angst for angsten. Dette kan betyde, at du får svært ved at gennemføre en normal hverdag med alle dennes gøremål, idet du frygter det næste angst anfald.

Et anfald kan nemlig ramme på de mest ubelejlige tidspunkter – når du sidder i din bil eller i et offentligt transportmiddel, når du hygger dig på caféen med vennerne, eller deltager i et møde på arbejdspladsen. Det øjeblik, du opdager, at din angst forhindrer dig i at udføre de nativiteter, der skal til for at opretholde tilværelsen, bør du opsøge professionel hjælp.

Hos angstekspert Kim Liljehult kan du via intensiv terapi få hjælp til at lære at overkomme din angst. Du kan læse mere på angstekspert.dk

More articles