Når lufthæveboring er den velvalgte mulighed for boring

20 May 2020
Anders Lundtang Hansen

Hvis du ikke er bekendt med det, så findes der fantastisk mange forskellige former for boringsmetoder derude.

Noget af det ældste ved menneskeheden har da også været at grave, så vi kunne udgrave huler at bo i, til at vi har gravet i jorden for at plante ting, der skulle gro og holde os i live – netop sidstnævnte endte med at blive afgørende for menneskeheden.

Her overgik vi fra at være et jægersamfund til at dyrke jorden mere eller mindre organiseret, så vi selv kunne fremskaffe vores egen mad, end at vi skulle håbe på, at vi kunne finde den hver dag.

Men noget andet ved at grave huller er også afgørende for vores eksistens, for det er nede i undergrunden, at der findes rent drikkevand.

Har man ikke lige adgang til en sø eller andet med drikkeligt vand i, så er man nødt til at søge ned i undergrunden for at finde det opsamlede drikkevand.

Jo, man kan da opsamle regnvand, men det er begrænsede mængder, og hvis det ikke regner så tit eller i ens område, så er det sjældent nok til at give væske til et helt samfund.

Men du kan nok forestille dig, at hvis man bare gravede nedad med skovle eller andet, ville man for det første skabe et alt for stort hul, og før man var nået helt ned til vandet, så havde man allerede forurenet det.

Man skulle derfor have teknikker til at bygge brønde, og da fandt man da hurtigt også ud af, hvordan man gjorde, for ellers forsvandt ens livsgrundlag jo, og ellers var man nødt til at flytte til et andet sted, og den mulighed havde man måske ikke lige altid.

Men derfor er man ikke stoppet med at finde ud af, hvordan man forfiner og forbedrer disse metoder til at bore efter drikkevand, og en af disse mest benyttede metoder nu om dage hedder netop lufthæveboring

Klik på linket på selve ordet for at læse mere om metoden.

More articles