Murearbejdet er et ældgammelt fag i Danmark

27 August 2020
Lotte Hindsberg

Det er næsten ikke til at tro at murearbejdet som er så dansk og et helt almindeligt dansk håndværk skyldes behovet for at bygge kirker. Det er ikke det man i dag forbinder med en dansk murer, men det var derfor at sydeuropæiske munke kom op til Danmark for at lære og assistere danskerne så de kunne bygge store og flotte murstenskirker til guds ære. Den første og ældste i hele Skandinavien står i dag i handelsbyen Ringsted og hedder Sct. Bernt. Den erstattede en gammel trækirke. 

Munkene og murerne fandt efterfølgende ud af at den danske muld var fuld af ler og derfor særdeles velegnet til at lave mursten. Samtidig steg efterspørgselen efter murstenshuse da det var bedre til at holde kulden ude end træ. 

Den øgede efterspørgsel og den indtjening det medførte gjorde at det kom til en stor konflikt i mellem læg murer og munkene. Munkene tabte og blev henvist til det religiøse.

Nutidens murearbejde

I dag mures der stadig kirker og der er også en del renovering af ældgamle kirker, men det er ikke et typisk del af murearbejdet. I dag laver en murer mange andre opgaver. Det kan f.eks. være facaderenovering af en murstensvilla eller sikre at en væg er i vatter, så det er nemmere at sætte fliser eller tapet op. Du kan f.eks. kontakte en murermester i Lyngby, hvis du har brug for at få renoveret din villa.

Hvis der renoveres eller laves et nyt badeværelse, er det et krav at det er en murer der laver gulvet i vådrumsområdet. Det er for at sikre at det har den rigtige hældning og der ikke sker vandskader. 

Selvom man sagtens selv kan mure en væg op bør man ikke undervurdere at en murer har en håndværksmæssig uddannelse og har langt større erfaring. En murer vil derfor hurtigere og bedre sikre at dine vægge er i vatter og dermed sikre at det endelige resultat bliver flottere.

More articles